PRAKTIJK VOOR KINDERFYSIOTHERAPIE
menu

Wat is kinderbekkenfysiotherapie?

Plassen en poepen doen we allemaal. Maar wat als dit niet helemaal vanzelf gaat?
Veel mensen, groot of klein, jong of oud, jongen of meisje, hebben klachten bij het plassen en poepen.
Weet dat je niet de enige bent!
Er is vaak wat aan te doen en de kinderbekkenfysiotherapeut kan je hier bij helpen.

 

Wat zijn problemen met poepen en plassen?

De kinderbekkenfysiotherapeut helpt kinderen met:
- buikpijn
- heel vaak plassen
- pijn bij plassen (blaasontstekingen)
- plasongelukjes
- poepongelukjes
- niet of moeilijk kunnen poepen
- plasongelukjes in bed    

 

Zindelijk worden en sensomotorische integratie

De meeste kinderen worden ergens tussen twee en drie jaar zindelijk. Dat houdt in, dat er ook kinderen zijn die later zindelijk worden. 
Om zindelijk te worden moet een kind voelen dat zijn blaas of darmen vol zijn. Hij moet het dan nog even kunnen ophouden om naar het toilet te gaan, zijn broek naar beneden te doen en op het  toilet of op een potje te gaan zitten. Daarna moet er gerichte druk op de blaas of de darmen worden uitgeoefend terwijl de sluitspieren zich juist moeten ontspannen om tot het gewenste resultaat te komen. Dit hele proces van het voelen van de aandrang tot aan het plassen of poepen in het toilet of op het potje heeft te maken met sensomotorische integratie: iets waarnemen en daarop reageren met een motorische handeling die het gewenste resultaat oplevert.  
Het is dan ook niet verbazend dat zindelijk worden en problemen met de sensomotorische integratie niet zo goed samen gaan. Hoewel er ook andere oorzaken aan zindelijkheidsproblemen ten grondslag kunnen liggen, is het altijd zinvol om te kijken in hoeverre   sensomotorische integratie problemen het niet of moeilijk zindelijk worden, beïnvloedt. 
 

Download hier de informatiefolder