PRAKTIJK VOOR KINDERFYSIOTHERAPIE
menu

Trainen van spierkracht en verbeteren van de conditie

 

Waarom kracht en conditietraining bij kinderen? Zowel kinderen met als zonder pathologie kunnen problemen ondervinden met hun fitheid. Denk hierbij aan het kind dat (te) snel moe is tijdens het buitenspelen, of het te dikke kind wat niet goed mee kan komen met de gymles. Maar ook (chronisch) zieke kinderen of kinderen die geopereerd zijn of langdurige pijnklachten hebben (gehad) kunnen problemen ondervinden in hun fitheid en hierdoor niet, of onvoldoende aan ADL (algemeen dagelijks leven) en sportactiviteiten meedoen. Daarnaast is een goede lichamelijke fitheid belangrijk voor de algemene (motorische) ontwikkeling van het kind.

Wanneer kinderen groeien, nemen lichaamsgewicht en lengte toe, maar niet altijd even snel of evenredig. Het skelet groeit en de spieren moeten daarna meegroeien en oprekken. Zeker wanneer er sprake is van een groeispurt is deze balans tussen skelet en spierlengte sneller verstoord. Hierdoor kunnen, zeker bij actieve kinderen, blessures ontstaan. De groei en ontwikkeling van kinderen is specifiek.

Standaarden voor volwassenen kunnen daarom niet gebruikt worden bij kinderen en jongeren.

Kracht en conditietraining bij kinderen vraagt daarom niet alleen om specifieke anatomische, fysiologische en pathologische kennis, maar ook om kennis van de inspanningsfysiologie en voor kinderen geschikte meetinstrumenten en trainingsschema’s.

In onze praktijk zijn wij op de hoogte van deze kennis en de meest recente inzichten waardoor wij in staat zijn om zowel bij kinderen met als zonder pathologie de algemene fitheid en spierkracht op verantwoorde wijze te trainen en te verbeteren zodat zij weer naar tevredenheid kunnen deelnemen aan sport- en spelactiviteiten.